Wiem co jem

Wiem co jem

Spotkanie opiekunów kół kulinarnych - Ryby

opublikowano: 2019-12-02 11:38, ext.ebuczkowska

21 listopada 2019 r. odbyło się kolejne spotkanie opiekunów kół kulinarnych.

Ilustracja na stronie WiemCoJem

Tym razem tematem spotkania były ryby. Wstęp merytoryczny przygotował i przedstawił Mariusz Jaworski z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie.

Na warsztatach dowiedzieliśmy się jakimi kryteriami kierować się dobierając ryby do swojego jadłospisu, które gatunki są szczególnie polecane i jak dużo ryb jadać, by służyło to naszemu zdrowiu. Poznaliśmy też orientalny smak i cenne właściwości dodatków do ryb, sushi i co najważniejsze nauczyliśmy się sztuki robienia sushi.

Dla większości uczestników było to pierwsze samodzielnie wykonane sushi. Opiekunowie kół kulinarnych przekonali się, że jest to sztuka niełatwa, ale po odpowiednim instruktażu z powodzeniem mogą zaproponować przygotowanie sushi dzieciom.

Zapraszamy na relację fotograficzną z warsztatów. Gorąco zachęcamy kolejne szkoły i przedszkola do zakładania kół kulinarnych. 

Pliki do pobrania

  1. 1.

    (plik: Wiem co jem ryby.pdf, rozmiar pliku: 1205.5 KB)
    Pobierz
  2. 2.

    (plik: Wiem co jem sushi.pdf, rozmiar pliku: 1501.23 KB)
    Pobierz