Wiem co jem

Wiem co jem

Jak przygotować dobre śniadanie?

opublikowano: 2015-05-20 23:01, ext.dsawczuk

Choć wymaga to nieco pracy, własnoręcznie przygotowane śniadanie dla naszego dziecka i zachęcanie go do zjedzenia tego posiłku w szkole może być naszym wkładem w jego sukcesy. Nie wszyscy pamiętamy o tym, że nauka to naprawdę ciężka praca.

Jak przygotować dobre śniadanie?

Na początek zaopatrzmy się w spore pudełko z miękką uszczelką, zapobiegającą wyciekaniu np. sosu, jednorazowe
łyżeczki i widelczyki, serwetki. A oto kilka propozycji, co możemy przygotować. Dobrym rozwiązaniem są kanapki. Najlepiej jest wykorzystać pieczywo pełnoziarniste, razowe, bogate w błonnik pokarmowy, np. bułki z ziarnami, żytnie, owsiane, grahamki cienko smarowane masłem z dodatkiem produktów białkowych – wysokiej jakości wędlin, pieczonych mięs, jajek, serów, ryb.

Konieczny jest dodatek warzyw w postaci, np. liści sałaty, krążków papryki, plasterków ogórka, pomidora, rzodkiewki, posiekanego szczypiorku. Składnikiem kanapek mogą być również różnego rodzaju pasty, np. z fasoli, cieciorki, soczewicy, oliwek, jajek, czy też ryb. Innymi atrakcyjnymi propozycjami mogą być: sałatka warzywna z dodatkiem sera, mięsa lub jajka; sałatka owocowa z twarożkiem lub jogurtem; kubek koktajlu owocowo-mlecznego z orzechami; musli i kubek jogurtu wymieszane tuż przed zjedzeniem, a do tego owoce sezonowe. Dzieci często lubią jeść pokrojone kawałki warzyw i owoców bez żadnych dodatków i takie wkładajmy im do pudełka. Do posiłku dzieci powinny wypijać napój np. mleczny (mleko, kefir, jogurt, maślanka), wodę, świeży sok owocowy i warzywny lub herbatę ziołową, owocową. Ważne, aby śniadanie było urozmaicone, kolorowe i atrakcyjne dla dziecka.

Przykłady:

  1. Chleb razowy z masłem, sałata, pieczony schab, papryka, jabłko, sok porzeczkowy;
  2. Kajzerka, masło pietruszkowe, ryba wędzona, ogórek kiszony, jabłko, sok pomidorowy;
  3. Musli, jogurt naturalny, suszone owoce, marchewki, woda.
  4. Chleb z ziarnami, masło, sałatka (pomidor, ser mozarella, zioła), sok pomarańczowy;
  5. Pasztecik z farszem mięsnym, banan, sok marchewkowy;
  6. Bułeczka drożdżowa, gruszka, garść orzechów, mleko;
  7. Chleb chrupki, serek ziarnisty, rzodkiewki, sok pomarańczowy;
  8. Chleb razowy z masłem, sałatka warzywna z jajkiem, sok jabłkowy;
  9. Grahamka, twarożek, pomidor, papryka, szczypior, mandarynki, woda;
  10. Rogal, serek waniliowy, kiwi, sok warzywny;
  11. Grzanki, kabanos, słupki sera żółtego, ogórka, papryki; sok marchwiowo-bananowy;
  12. Chleb żytni, pasta z fasoli (fasola, oliwa, czosnek, zielona pietruszka), papryka, jabłko, herbata.

Opracowanie: Marta Widz

Konsultacja: dr hab. Jadwiga Hamułka
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

09.06.2015 r.