Wiem co jem

Wiem co jem
Baner Poznaj wodzirejów

Parametry badania jakości wody w placówkach oświatowych

opublikowano: 2015-12-01 10:52, ext.dsawczuk

Wykaz parametrów badania jakości wody w placówkach oświatowych, które deklarują montaż źródełka w ramach kampanii "Wiem, co jem".

Badanie jakości wody w placówkach oświatowych fot. Badanie jakości wody w placówkach oświatowych

Informacja skierowana jest wyłącznie do szkół, które przystąpią do programu ,,Wiem co jem” i są zaopatrywane w wodę przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A.

Zgodnie z zakresem opisanym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dn. 7 grudnia 2017 r. (Dz.U. 2017, poz. 2294) oraz wytyczne Narodowego Instytutu Zdrowia - PZH zawarte w opracowaniu pt. "Zasady udostępniania wody wodociągowej dzieciom w placówkach szkolno-wychowawczych - bezpieczne formy i zalecenia higieniczno-sanitarne", powinny być badane następujące parametry:

  • Escherichia coli
  • Bakterie grupy coli
  • Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22 o C 
  • Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36 o C
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Barwa
  • Mętność
  • Smak
  • Zapach
  • Stężenie jonów wodoru pH
  • Przewodność
  • Glin
  • Żelazo